Potential Landscapes / 2018 – 2020

‘We must confess that we are the possible…
We are the miraculous, the true wonders of this world
Free to choose our ends, and our new beginnings
That is when, and only when…
We come to it’

– Maya Angelou (poem ‘A Brave And Startling Truth’)


IJburg als paradepaardje van ecologisch volbouwen

Terwijl stedelijke ontwikkeling wereldwijd rap toeneemt, creëer ik een illusie van ruimtelijkheid en wildernis, in stad en land. Ik laat me in het project Potential Landscapes vrij inspireren door organische structuren en de samenhang tussen mens en ecosysteem: kosmos en alledaagse werkelijkheid.

Ik zoek bijzondere landschappen in onder meer Amsterdam en Nederland op. Dit zijn veelal plekken waar mensen op een vooraf bestemde manier verbonden mee zijn of recreeren. Ik zoek voorbij deze sociale functies naar een groter geheel van verbondenheid.

Ik schep een sprookjesachtige sfeer in mijn beelden om de constante veranderlijkheid van het landschap om ons heen, onbevangen toe te laten. In een land dat alle dijken stevig aanlegt en de kusten op hun plek houdt door zand in de golven te spuiten… Dit project verbeeldt hoe we door het openen van onze blik en perceptie, het landschap anders kunnen waarnemen en gebruiken. I.p.v. de openbare ruimte ‘noodgedwongen’ aan te passen aan onze verlangens, behoeftes en ook gebreken…

Op IJburg, waar ik woon en wat het hart van het project vormt, focus ik me op de randgebieden van het nieuwe Strandeiland. De natuur rond en in het IJmeer leg ik vast – ook rond het eiland dat middels rivierzand door Boskalis opgespoten wordt. Ik verwonder me om de ecologische verbinding tussen de voormalige Zuiderzee en de huidige Noordzee; inclusief duin-, bos- en moerasgebieden.

Scheidingen tussen landschappen met bepaalde bestemmingsdoeleinden hef ik op, zoals een gezins- of cruising park. Door me op de synergie tussen universele energiewetten en lokale werkelijkheid (zoals een bos of vaarkanaal) te focussen. Bij 1 foto heeft een travestiet zich in de bosjes verstopt, omdat het mij om natuur te doen is als een algeheler afspiegeling van menselijke diversiteit (ipv 1 doelgroep met behoeftes). Homoseksueel of streng gereformeerd. De natuur IS – geeft ruimte aan – diversiteit. Zo is dit project niet alleen voor kunstminnende mensen bestemd en worden er bijv. gratis flyerposters verdeeld in Amsterdam Oost en IJburg. Her en der duiken ook fotowerken op.

De aanleg van Strandeiland in een (voormalige) bloeiende kustregio

Dit project onderzoekt en verbeeldt biodiversiteit op IJburg (Strandeiland). Met het IJmeer als groen paradepaardje dat stadsuitbreiding anno 2020 ruimte biedt. De ontwikkelplannen zijn gebaseerd op een dubbelzinnig karakter. Enerzijds vormt het IJmeer een duurzame verkooptruc voor economische belangen, en tegelijk vormt het meer het hart of epicentrum in een bloeiende kustregio. Met sporen van de Zuiderzee, voormalige vaarroutes en hedendaagse migratiestromen van vogels en watersport activiteiten van mensen.
Vanuit mijn raam, op de bovenste etage van een appartementencomplex dat uitkijkt op het IJmeer-Markermeer, zie ik het kunstmatige eiland IJburg als een verbindende schakel tussen kust-, moeras-, rivier- en bosgebied: land en zee.
Natuur gaat voorbij aan kadastrale grenzen en ontwikkelplannen die de mens op de openbare ruimte projecteert. Wordt deze biodiversiteit in de drukte van alledag wel bewust benut, waargenomen en bewonderd? Dit project is een ode aan die bestaande natuur, die ook in mensen zelf weerspiegeld is. En zo tot een reis in het onderbewustzijn kan leiden.

Ik fotografeer landschappen op en rond IJburg/Amsterdam op middenformaat rolfilms. Vervolgens bewerk ik geselecteerde fotonegatieven met inkt. Er ontstaat een wonderlijke wereld op zich, die boven de vermeende strijd tussen economie (die vaak een rationeel en niet-holistisch uitgangspunt heeft) en ecologie (de bron van leven) uitstijgt.

Amsterdam heeft een autonoom imago, maar natuur trekt zich weinig van culturele faam aan. Feit is dat de openbare ruimte in Amsterdam verbonden is met aangrenzende streken en provincies, met o.a. boerenakkers, duinen, heide en rivieren.

Rivieren stromen over land naar zee en zaadjes verspreiden zich via de wind in de lucht. Ik laat diverse elementen samensmelten in mijn foto’s. Dit effect versterk ik spelenderwijs door met lagen inkt te werken. Totdat boven en onder elkaar in 1 een parallele samenhangende wereld ontmoeten. Met geologische krachten en vitale kleuren in een wonderlijk, fantasierijk universum. Bouwhekken en zandhopen ontsnappen hierbij aan de vastomlijnde geplande werkelijkheid, waarin de natuur een bestemming heeft, ten dienste van de mens. De mens beslist van bovenuit een hierarchische piramide over haar lot, en dat van haar nakomelingen, wortelnetwerken en groei.
Het moerasbos de Diemer Vijfhoek, vormde een welkome wilde wereld om in te werken, waar ik vast nog een aantal negatieven van zal bewerken.

Wildernis getemd

Schaduwen doen niet duister aan maar vormen een portaal naar een hogere werkelijkheid. Omdat de duisternis en het onbekende, groei en helderheid mogelijk maken. Zodoende tracht ik te laten zien dat wij niet meer spullen of land hoeven bezitten om ons rijker, beter of groter te voelen, maar dat het openen van onze blinde vlekken een groter groeiend bewustzijn, hier en nu, mogelijk maakt.

Prints

In dit project nam ik ruimte om te experimenteren en nieuwe technieken te ontwikkelen vanaf eind 2018. Ik ontving geen steun van kunstfondsen en besloot toch door te gaan, ondanks dat ik alleenstaand moeder was.
Door te investeren in jouw print, help je mij weer verder met een nieuw aankomende project, dat ik tijdens een art residency in Frankrijk met mijn dochter en vriend in de zomer van 2020 begon. Bedankt.

Neem contact op voor de prijslijst en deel gerust je vraag via telefoon of mail. Schrijf je voor informatie omtrent aankomende exposities in voor mijn nieuwsbrief, die ik periodiek verstuur.

Mathilde Evaline Jansen
Amsterdam IJburg


Summary

Project Potential Landscapes explores (un)tamed landscapes, in the expanding city of Amsterdam. It connects IJburg (artificial city island) with the the coastal region and further in the Netherlands. I’ve been working with ink and experimenting raw materials on analogue medium format photography film. To create a world with geological wonders.
I’m focusing on a synergy between the subconscious and (controlled) nature, despite of the gap between functional city planning and the ecosystem with an intrinsic value. People take part of both cosmic energies and daily life with agenda’s, and therefore we can explore biodiversity by connecting to our inner nature, frequently. To open up for a deeper perception of ecology, rather as planning (green) livelihoods or parks as a routine.