Potential Landscapes / 2018 – started

‘We must confess that we are the possible…
We are the miraculous, the true wonders of this world
Free to choose our ends, and our new beginnings
That is when, and only when…
We come to it’
– Maya Angelou (poem ‘A Brave And Startling Truth’)

Terwijl stedelijke ontwikkeling wereldwijd rap toeneemt, creeer ik een illusie van ruimtelijkheid en wildernis, in Amsterdam en Nederland. Ik laat me vrij inspireren door organische structuren, natuurlijke orde en de integrale danwel verbroken samenhang tussen mens en ecosysteem. 
In Nederland zoek ik bijzondere regio’s en landschappen op, waarmee mensen op een ‘tegenstrijdige’ manier verbonden zijn: recreatief, omheind, verscholen, alternatief bebouwd, gekoesterd als wildernis of in ontwikkeling.

Op IJburg, waar ik woon en wat het hart van het project vormt, focus ik me op de randgebieden van het nieuwe Strandeiland. De natuur rond en in het IJmeer leg ik vast, net als het eiland met bouwmaterialen dat door Boskalis opgespoten wordt. Ik richt me hierbij op de ecologische verbinding tussen de voormalige Zuiderzee en Noordzee; inclusief duin- en moerasgebieden, waarbij ik bestaande ‘kadastrale’ grenzen overschrijd.

Grenzen vervagen tijdens het bewerken van negatieven met stiften en ruwe materialen. Ik ontdek (dieper aanwezige) natuurkrachten, door me op een  synergie tussen kosmische (energie) wetten, verbeeldingskracht (neuronen) en de alledaagse realiteit (het landschap) te focussen.

Door gelaagd vanuit mijn menselijke onderbewustzijn te fotograferen en te tekenen, stem ik me (zintuigelijk) af op zowel bestaande als onzichtbare dimensies van de natuur, zoals een ondergronds schimmelnetwerk bij boomwortels…. Wat van invloed is op de wijze waarop ik bijvoorbeeld hout als energiebron ervaar; als onderdeel van een biodivers holistisch systeem, waar ik de lucht van inadem en zaadjes in plant. 

Dit project is een ode aan oorspronkelijke vs maakbare natuur in de mens zelf. Invloeden vanuit de lucht, atmosfeer en seizoenen, tracht ik fantasievol te verbeelden. 
De natuur is miljoenen jaren geevolueerd.  Zijn we het diep van binnen, tot onze oerinstincten aan toe, of slechts aan de oppervlakte met sociale manieren en geconditioneerde gedragscodes, vergeten?

_
Project in progress in Amsterdam IJburg (artificial city island) and further in (the coastal region of) the Netherlands. Consisting of drawings with ink and experiments with organic materials on analogue medium format photography of (un)tamed landscapes. I’m focusing on a  synergy between human (sub)consciousness and (controlled) nature, despite of the gap between modern civilization and the ecosystem. Because people are part of the cosmos and therefor we can explore sustainability by connecting to ourselves/nature.

Read more: http://mathildejansenstories.com/potential-landscapes/
Review: www.lensculture.com/submission-reviews/70974